Jest na to wiele sposobów. Dużo zależy od jakości oraz pochodzenia wody.
Jednym ze sposobów są dzbanki filtracyjne stosowane do polepszenia wody kranowej przeznaczonej do celów spożywczych czy też filtry narurowe montowane bezpośrednio na rurze doprowadzającej wodę do domu. Przy tej opcji zaleca się użycie wkładu mechanicznego (wkład sznurkowy/piankowy), bądź ustawienie kilku filtrów szeregowo dla lepszego efektu (filtr mechaniczny oraz filtr węglowy lub odżelaziający).
Można także użyć dokładniejszych systemów działających bezpośrednio na dany problem (woda o zbyt dużej twardości lub zawartości żelaza). Gdy chcemy jednak uzyskać wodę bardzo czystą najbardziej odpowiednim sposobem jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy.

Odwrócona osmoza (RO) jest najdoskonalszym sposobem filtracji dostępnym w obecnej chwili. Jest to także najczęściej stosowana metoda uzdatniania wody przez producentów wody butelkowanej. Jest skuteczna w usuwaniu lub znacznej redukcji bardzo szerokiego spektrum zanieczyszczeń. Spośród wszystkich dostępnych technologii używanych do uzdatniania wody w zastosowaniach domowych gwarantuje najskuteczniejsze oczyszczenie wody. Odwrócona osmoza umożliwia usunięcie z wody cząstek tak małych jak pojedyncze jony.
Zjawisko odwróconej osmozy wykorzystuje pół-przepuszczalną membranę, która przepuszcza jedynie cząsteczki wody, zatrzymując zanieczyszczenia które są zbyt duże aby przedostać się przez mikropory membrany osmotycznej.

Producenci tradycyjnych filtrów stosują w swoich produktach materiały filtracyjne takie jak sznurki bawełniane, piasek czy węgiel. Głównym elementem systemu odwróconej osmozy, zwanego także RO, jest membrana, w której zastosowana jest półprzepuszczalna błona zatrzymująca mikroskopijne cząsteczki zanieczyszczeń rozpuszczonych w wodzie takie jak bakterie i wirusy oraz związki organiczne i nieorganiczne. Tylko molekuły H2O przechodzą przez membranę, natomiast woda zawierająca koncentrację zanieczyszczeń zostaje usunięta z systemu.

Woda otrzymana w procesie odwróconej osmozy jest wyjątkowo wskazana dla dzieci, które są szczególnie narażone na szkodliwe związki zawarte w wodzie kranowej takiej jak chlor i jego chloro pochodne.

Woda produkowana metodą odwróconej osmozy jest tak czysta, że często porównuje się ją z wodą destylowaną. Jednak jest to woda lepsza pod względem smakowym i zawartości mikroelementów. Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Przyczyną tego jest fakt, że podczas gotowania lub destylacji pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie tlenu i dwutlenku węgla. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem tego mogą być wody górskie szczególnie bogate w tlen, zaliczane do I klasy czystości. Dwutlenek węgla używany jest do gazowania wód mineralnych w celu poprawienia jej smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. Niektóre związki aromatyczne np. ropopochodne związki chloru, które mają niższy punkt wrzenia od wody, przechodzą z parą do wody oczyszczonej. W ten sposób nie pozbywamy się szkodliwych dla zdrowia ludzkiego związków.

Membrana osmotyczna w zależności od ciśnienia wody zasilającej, stężenia w wodzie jonów sodu i potasu, usuwa ponad 90% związków chemicznych.  Podstawą tego procesu jest zjawisko osmozy naturalnej, która zachodzi gdy dwa roztwory o różnym stężeniu przedzielone są błoną półprzepuszczalną (membraną). Jest to przeszkoda nie do pokonania dla rozpuszczonych w wodzie soli.

Membrana usuwa z wody wszystkie mikroorganizmy, dzięki czemu uzyskujemy wodę sterylnie czystą. Dzieje się tak ze względu na nieproporcjonalnie mniejsze od bakterii i wirusów otwory znajdujące się w półprzepuszczalnej błonie, z której zbudowana jest membrana. Przy montażu należy jednak zachować sterylność z uwagi na możliwość wtórnego skażenia układu magazynującego wodę (zaleca się użycia rękawiczek jednorazowych).

Główną wadą wody po osmozie jest brak minerałów. Odwrócona osmoza usuwa sód, potas, wapń, magnez i inne substancje. Minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto jednak pamiętać, że to nie woda stanowi ich podstawowe źródło, zdecydowaną większość minerałów pozyskujemy bowiem na drodze przyjmowania pokarmu. Część systemów zawiera również dodatkowy wkład mineralizujący, pozwalający na uzupełnienie wypłukanych w trakcie filtracji minerałów. Mineralizator to podłużny pojemnik wypełniony mieszanką naturalnych skał, które powoli się rozpuszczają, gdy są obmywane przez przepływającą wodę. W ten sposób dostarczają do wody należytą ilość wartościowych minerałów.

ZAPISZ MNIE
Wysyłamy nowości ze świata filtrów do wody odwróconej osmozy